Alcon® OPTI-FREE®

FrÅga en expert

För att hålla dig uppdaterad med den viktigaste informationen om ögonvård och kontaktlinser har vi bett optiker Dr. Christine Sindt att dela med sig av sina svar till de frågor hon oftast får från patienter.

OBS! Den här kontaktlinsinformationen ersätter inte råd från din egen optiker. Kontakta alltid en optiker/ögonläkare om din ögonhälsa.

 1. Om jag har haft goda erfarenheter med en särskild linsvätska, kan jag fortsätta att använda den när jag byter till en annan typ av kontaktlinser?

  Hämta svar

  "Linsvätskan som fungerade för dig tidigare kanske inte alltid passar de behov du har idag. Olika linsvätskor fungerar bättre med vissa typer av linser än andra. Kontakta optikern om vilken vätska som är bästför de linser du använder för närvarande. Optikern kommer att finna ett alternativ som kan rengöra, desinficera och återställa dina linser ordentligt så att linserna känns bekväma att använda. Korrekt linsvård hjälper att hålla ögonen friska."

  Stäng

 2. Kan jag använda en väns eller familjemedlems kontaktlinser?

  Hämta svar

  "Du bör aldrig använda någon annans kontaktlinser (eller tvärtom). Kontaktlinser är medicinska produkter, med ett recept som är specifikt för varje individ. Det är osannolikt att du delar samma recept med en annan person, så du skulle inte se ordentligt med deras linser. Dessutom riskerar du att utsätta dig för ögoninfektioner om du använder en annan persons kontaktlinser."

  Stäng

 3. Mitt öga är rött. Hur vet jag om det är infekterat?

  Hämta svar

  "Röda ögon kan ibland vara tecken på en ögoninfektion eller andra potentiellt allvarliga problem. Om du drabbas av röda eller vätskande ögon, suddig syn eller smärta bör du alltid ta ur kontaktlinserna och uppsöka en optiker."

  Stäng

 4. Affärens egen linsvätska är billigare. Är det inte samma sak som märkesprodukten?

  Hämta svar

  "Det kan stå på affärens egen linsvätska att den är jämförbar med en annan märkesprodukt, men det innebär inte att det faktiskt är samma sak som märkeslinsvätskan. Affärsegna (eller "generiska") produkters formuleringar och sammansättningar kan också förändras med tiden utan att kunden får veta detta. Dessa skillnader kan verka obetydliga, men det gör en stor skillnad när det gäller linsvård.

  OPTI-FREE® RepleniSHAl® universallinsvätska finns inte tillgänglig som ett affärseget (generiskt) märke. Kontakta alltid optikern innan du byter linsvätska."

  Stäng

 5. Kan jag köpa kontaktlinser och linsvårdsprodukter på nätet?

  Hämta svar

  "Även om internet är praktiskt, går det inte att jämföra med den omsorg och uppmärksamhet du får från en optiker. Optikerns främsta fokus kommer alltid att ligga på dina ögons hälsa – medan de flesta postorder- och internetföretag bara är intresserade av att sälja produkter. När det gäller ögonen, måste du avgöra om du hellre vill behandlas som en kund eller en patient.

  Med detta sagt, tänk på att det finns flera hundra postorderförsäljare av kontaktlinser runt omkring, och vissa är betydligt billigare än andra. Om något verkar för bra för att vara sant, så är det antagligen det – se även upp för extra fraktkostnader eller medlemsskapsavgifter!"

  Stäng

  Högst upp på sidan

Om Dr. Sindt

Dr. Christine Sindt är biträdande professor i klinisk oftalmologi och chef för Contact Lens Services vid University of Iowa Hospitals and Clinics.

OPTI-FREE® RepleniSH® linsvätska

OPTI-FREE® RepleniSH®

Linsvätska som håller linser fuktiga i 14 timmar, 6 timmar längre än andra vätskor.

Alcon
Ett livslångt åtagande för ögonvård.