Alcon® OPTI-FREE®

TonÅringar och kontaktlinser

Hur vet du om din tonåring är redo att byta från glasögon till kontaktlinser? Visst finns det många fördelar med linser för tonåringar, som hjälper dem att hålla sina aktiva livstilar igång samtidigt som deras självförtroende och självbild stärks. Men, för att bibehålla god ögonhälsa och undvika skadliga infektioner, är det viktigt att tonåringen sköter om sina kontaktlinser ordentligt.

Alla utvecklas förstås olika, så det finns ingen "rätt" ålder för när en tonåring kan börja använda linser. Fysiskt sett tål våra ögon kontaktlinser praktiskt taget från födseln, men vård av kontaktlinser kräver en viss mognads- och ansvarsnivå som tar tid att lära sig. Din tonåring kanske är redo nu, eller så kan han/hon behöva några år för att mogna. Fråga dig själv följande för att avgöra om tonåringen är redo för ansvaret:

Gör din tonåring följande:

  • Bär ut soporna utan att bli ombedd?
  • Städar sitt rum?
  • Hjälper till med andra hushållssysslor?
  • Genomför och avslutar skolprojekt?
  • Tar initiativ utan att bli påmind?

Om du svarat ja på alla eller de flesta frågorna ovan, är din tonåring sannolikt redo för ansvaret med skötseln av kontaktlinser.

Framsteg inom linsvård har gjort det lättare än någonsin för tonåringar att sköta om sina linser. Även om linsrengöring en gång var en flerstegsprocedur, kräver de flesta linser idag endast en enda flaska med universalvätska för en komplett linsvård. Linsvätskan OPTI-FREE® RepleniSH® kan användas utan gnuggning och fungerar över natten för att rengöra, återställa, och desinficera linser, samt avlägsnar proteinavlagringar medan linserna ligger i etuiet.

Även om framsteg gjorts kommer det alltid att innebära ett stort ansvar för tonåringar att använda och sköta om kontaktlinser. Tänk dock på att användandet av linser inte behöver bli något permanent. Om din tonåring tycker att kontaktlinser är obekväma, eller om de inte klarar av ansvaret för dem, kan de alltid gå tillbaka till att använda glasögon på heltid och försöka med kontaktlinser igen när de blir äldre.

Kontakta en optiker för en mer ingående diskussion, om du tror att din tonåring är redo för linser.

OPTI-FREE® RepleniSH® linsvätska

OPTI-FREE® RepleniSH®

Linsvätska som håller linser fuktiga i 14 timmar, 6 timmar längre än andra vätskor.

Alcon
Ett livslångt åtagande för ögonvård.