Alcon® OPTI-FREE®

PÅ arbetsplatsen

Om du är en av tusentals datoranvändare i Sverige är det sannolikt att du ibland lider av torra, brännande ögon, huvudvärk, dubbelsyn eller suddig syn, färgförvrängning, ögontrötthet eller förlust av synskärpa.1 Dessa symtom är tecken på ett tillstånd som kallas Computer Vision Syndrome eller CVS.

"När människor använder datorer avtar antalet blinkningar dramatiskt", säger Dr. Jenny Smythe från Pacific University College of Optometry. "Färre blinkningar innebär färre tårar på ögats yta. Denna torrhet är oftast roten till CVS."

Tyvärr kan CVC-symtomen förvärras om du använder kontaktlinser. Tack och lov har förbättringar inom ögonvård på senare tid gjort det möjligt att lindra några av dessa symtom. Dr. Smythe ger följande kontaktlinstips för skydd mot CVS:

Ta en paus

"Det enklaste är att helt enkelt ta en paus", säger Dr. Smythe. "Kontinuerlig datoranvändning är den största riskfaktorn för att utveckla symtom som förknippas med CVS. För att slippa trötta ögon, bör du vila var 15:e till 30:e minut – även om det bara är för att titta bort från datorn i några minuter."

Byt linsvätska

"Många användare av kontaktlinser antar att alla linsvätskor är likadana. Men, nya framsteg i kontaktlinsvårdstekniken kan göra stor skillnad när det gäller komforten med dina linser", säger Dr. Smythe. "Alla linsvätskor är inte biokompatibla med varje linstyp, så många människor som lider av torra, irriterade ögon kanske helt enkelt använder fel vätska".

"För mina patienter rekommenderar jag OPTI-FREE® RepleniSH® linsvätska, vilken är kompatibel med alla typer av mjuka kontaktlinser. Kliniska studier har visat att den hjälper linser att behålla fukten vilket ger förhöjd komfort."

Anpassa din arbetsplats

American Optometric Association rekommenderar att datorskärmen står på 40 till 75 cm avstånd från ögonen, med en lutning på 10 till 20 graders vinkel så att bildskärmens övre del är i nivå med ögonen. Ett bra antireflexfilter kan ytterligare minska risken för att drabbas av CVS.2

Genom att justera färgerna på skärmen kan bilden få bättre skärpa. Stora, mörka bokstäver på en ljus bakgrund fungerar bäst för att minska ögontrötthet.3

Tänk också på belysningen runt din arbetsplats. Kontorslokaler har ofta för stark belysning, vilket kan irritera ögonen. Lysrör bör undvikas när det går, använd skrivbordslampor som dämpar kontrasten mellan belysning och datorskärmens ljusstyrka.2

Besök din optiker

"Det allra viktigaste tipset när det gäller kontaktlinser", säger Dr. Smythe, "är att gå till optikern på regelbundna besök, särskilt om du tror att du har några av symtomen på CVS. Optikern kan hjälpa dig att vidta åtgärder för att bli av med CVS för gott."

  1. Srivastava A. Your PC can be Dangerous for Your Health. YuvaJobs. 2005; 1-2.
  2. Thomas, S. How to Make Computer Use Easier on Your Eyes. American Optometric Association. 1998; 1.
  3. Eye-friendly Environment. Computer Living Corp. 2002; 1.
OPTI-FREE® RepleniSH® linsvätska

OPTI-FREE® RepleniSH®

Linsvätska som håller linser fuktiga i 14 timmar, 6 timmar längre än andra vätskor.

Alcon
Ett livslångt åtagande för ögonvård.