Alcon® OPTI-FREE®

Linser och åldrande

Allteftersom vi åldras är vissa förändringar oundvikliga. Under tiden du förbereder dig för rynkor och grått hår, kan det vara dags att fundera på vilka sätt åldrandet påverkar synen och användandet av linser. Även om du under större delen av ditt liv haft en perfekt 20/20-syn, ökar chanserna starkt för att du kommer att utveckla ett synfel när du kommer upp i fyrtioårsåldern.

Den vanligaste åldersrelaterade synnedsättningen kallas ålderssynthet (presbyopi) och den förminskar i allmänhet förmågan att fokusera på nära håll – finstilt text kan bli svårare att läsa, du kan ha svårigheter att se findetaljer m.m. Och även om det stämmer att du nog kan klara dig med "fusk"-läsglasögon en tid, kommer du att behöva gå till en optiker så småningom. Ju tidigare är alltid desto bättre än senare.

Hur linser kan hjälpa

Det kanske är första gången du står inför en synkorrigering. Du kanske redan använder linser och bara behöver få ditt recept justerat. Oavsett vilket kan kontaktlinser hjälpa att behandla en mängd synfel, bl.a. ålderssynthet. Även om du får veta att du behöver dubbelslipade linser, kan kontaktlinser erbjuda en mängd lösningar (För ytterligare information om hur linser kan ersätta dubbelslipade glasögon, klicka här.).

Kontaktlinser är i allmänhet säkra för ögonen vid alla åldrar. Om du dock bestämmer dig för att använda linser när du blir äldre, är det avgörande att gå på regelbundna kontroller hos optikern. För det första är det sannolikt att ditt recept ändras oftarenär du blir äldre, så du måste kontrollera att dina linser är korrekta. Det är också viktigt att börja gå på regelbundna undersökningar för ögonsjukdomar, eftersom sannolikheten för att få sådana sjukdomar ökar med åldern.

Vad du kan göra

Studier har visat att vissa näringsämnen kan hjälpa till att skydda ögonen mot åldrandets effekter. Våra kroppar tillverkar inte dessa näringsämnen av sig själva så vi måste tillgodogöra oss dem genom kosten eller genom att ta vitaminer. Alcon tillverkar ett kosttillskott som är speciellt formulerad med näringsämnen för friska ögon. Dessa ICAPS® ögonvitaminer, är speciellt utformade för åldrande ögon.

Kontaktlinser och torra ögon

Även om det finns många åldersrelaterade ögonsjukdomar, bl.a. grön starr (glaukom), grå starr (katarakt) och makuladegeneration, är det ett tillstånd som är särskilt intressant för linsanvändare, och det är det s.k. torra ögon-syndromet.

Det är så att när vi åldras börjar ögonen att producera färre tårar, eller tårar som torkar fortare än de borde. Utan tårarnas fukt och skydd, kan ögonen kännas grusiga och obehagligt torra ögonfläckar bildas. Det här är symtomen på torra ögon. Torra ögon kan förvärras av många saker, bl.a. hormoner (därför är den vanligaste gruppen som lider av torra ögon, kvinnor i övergångsåldern), vissa mediciner och klimatet.

Även kontaktlinser kan förvärra problemet, eftersom de brukar absorbera en del av fukten i ögonen. Torra ögon pga kontaktlinser kan leda till obehag vid användning av linser, men du kan göra något åt det.

En universalvätska som OPTI-FREE® RepleniSH® kan få linserna att behålla fukten till en viss grad, men den vanligaste behandlingen av torra ögon är konstgjord tårvätska.

Alcon tillhandahåller sådan konstgjord tårvätska, SYSTANE® smörjande ögondroppar, vilka ger långvarig lindring mot symtomen på torra ögon. Och, när de används innan linserna sätts in och efter att de tagits ut, kan SYSTANE® smörjande ögondroppar faktiskt bidra till att förlänga den bekväma användningstiden för linser.

Linser och dubbelslipade linser

För personer som måste använda dubbelslipade linser, men inte vill använda dubbelslipade glasögon, finns det flera alternativ där kontaktlinser ingår.

Ett alternativ är exempelvis att använda kontaktlinser för avståndsseende och använda glasögon över dem för att läsa eller annat arbete som kräver närseende.

Men för de som inte vill använda glasögon alls, finns det en teknik för tillpassning av linser som kallas monovision. Med monovisionstekniken, får en person två olika kontaktlinser – ett öga korrigeras för avståndssende, det andra ögat för närseende och patientens synsystem anpassar sig därefter. Omkring 80 procent av personer som prövar på monovision är nöjda med resultaten.

Dubbelslipade kontaktlinser är ett annat alternativ för personer som inte vill använda glasögon. Dessa linser finns i en mängd utformningar, och en av dem kan vara den rätta för dig:

  • Dubbelslipade linser är delade på hälften, liksom många typer av dubbelslipade glasögon. Den nedre delen är för närseende, överdelen för avståndsseende.
  • Linser med koncentriska ringar har ett recept i mitten på linsen, och ett annat recept runt kanterna.
  • Asfäriska progressiva linser blandar recept för närseende och avståndssende, och ditt synsystem måste lära sig att välja det recept som behövs vid varje tillfälle.

Diskutera alla dessa alternativ med optikern innan du fattar ditt beslut.

OPTI-FREE® RepleniSH® linsvätska

OPTI-FREE® RepleniSH®

Linsvätska som håller linser fuktiga i 14 timmar, 6 timmar längre än andra vätskor.

Alcon
Ett livslångt åtagande för ögonvård.